AȚI UITAT PAROLA/UTILIZATORUL ?

CREAZĂ CONT

Istoria țigării electronice

Istoria țigării electronice. O scurtă istorie, o trecere în revistă a unora dintre cele mai reprezentative modele de țigări electronic și componente.


Istoria țigării electronice
1930

Primul pas

Prima referire scrisă despre o țigară electronică apare într-un patent înregistrat de Joseph Robinson în anul 1930. Dispozitivul nu a fost niciodată comercializat și nici nu se știe sigur dacă a fost vreodată fabricat.

1963

Primul dispozitiv

Herbert A. Gilbert patentează, în anul 1963, un dispozitiv prezentat ca o țigară "fără fum, fără tutun", ce implica înlocuirea arderii tutunului și a foiței, cu aer încălzit, aromat. Dispozitivul a fost fabricat, în formă de prototip, însă nu ajunge să fie comercializat.

2003

Inventatorul

Hon Lik, un farmacist chinez, este considerat inventatorul țigării electronice. Hon a renunțat la fumat, după ce tată lui, un fumător înrăit, a murit de cancer la plămâni. În 2003, Hon a avut ideea de a utiliza un dispozitiv electronic, pentru a vaporiza lichid ce conținea nicotină diluată, într-o soluție de propilen glicol. Acest dispozitiv producea vapori asemănători fumului de țigară și o metodă de a transporta nicotina în sânge, prin inhalare.Tot Hon a avut ideea de a folosi propilen-glicolul pentru dizolvarea nicotinei și de a utiliza un cartuș consumabil, de plastic, cu dublul rol de rezervor și muștiuc. Tot în 2003 dispozitivul este patentat.

2004

Comercializare

În mai 2004 începe comercializarea primelor modele de țigări electronice moderne, în China. Unele modele ajung și pe piața din SUA, prin intermediul unor mici firme de comerț electronic.

2005

Internațional

Compania pentru care lucra Hon Lik, Golden Dragon Holdings își schimbă numele în Ruyan, denumire ce tradusă ar însemna "Asemănător fumatului" și începe să exporte produsele în SUA și Europa.

2006

Cartomizorul

În 2006 Tariq și Umer Sheikh, angajați ai companiei XL Dsitributors, inventează cartomizorul, un dispozitiv care integrează elementul de încălzire în rezervorul cu lichid, făcându-se astfel pasul de la țigara electronică cu trei elemente (baterie+atomizor+cartuș) la cea cu două (baterie+cartomizor).

2007

Patent

În 2007 compania Ruyan dobândește patentul internațional, pentru țigara electronică.
Cartomizoarele încep să fie comercializate și în Anglia, sub brandul Gamucci, fiind apoi rapid adoptate de majoritatea producătorilor de țigări electronice mini.

2008

Atomizoare

În 2008 Joyetech lansează atomizorul Joye 510, un dispozitiv ce avea să câștige o popularitate imensă în rândul utilizatorilor de țigări electronice. De asemenea, în același an, sunt lansate bateriile manuale, baterii ce dispun de un buton de activare, care înlocuiesc rapid bateriile automate, activate prin inhalare, mult mai sensibile la șocuri mecanice și la defecțiuni cauzate de infiltrări de lichid. Tot în 2008, Sailebao lansează popularul atomizor DSE 901, un atomizor ce se remarca prin aroma curată, mai ridicată decât cea oferită de 510. Funcționarea ambelor modele este similară, diferența principală fiind conexiunea diferită a atomizoarelor și bateriilor lansate de cele două firme. Există pe piață numeroase modele similare de atomizoare, precum cele fabricate de Ruyan, dar cele mai populare rămân 510 și 901.
Sunt vândute aproximativ 50.000 de unități de țigări electronice, de-a lungul anului 2008.

2009

eGo

În 2009 se lansează primele modele de baterii eGo, baterii ce aveau să devină un adevărat standard în domeniu, câștigând o popularitate imensă. Dacă până în acel moment țigările electronice dispuneau de baterii mini, tip 510 sau 901, cu capacități de 180 mAh sau 280 mAh, eGo revoluționează piața, oferind o baterie solidă, destul de compactă, cu un acumulator cu o capacitate de 650 mAh, ce oferea o autonomie triplă față de modelele anterioare. Apar nenumărate variante de eGo, fabricate de Joyetech, Ruyan, Sailebao și alți producători din domeniu. Bateriile eGo dispun de o conexiune 510, dar și de o conexiune externă, eGo, folosită atât pentru conectarea atomizoarelor eGo, cu un diametru mai mare, dar și pentru utilizarea unui con ce acoperea atomizorul 510 sau cartomizorul utilizat, pentru un aspect mai armonios.

2010

Sistem tank

În 2010 Joyetech lansează atomizorul eGo-T, primul atomizor la care este înlocuit cartușul clasic cu vatelină, cu un cartuș transparent, tip rezervor. Avantajul principal oferit de sistemul tank era autonomia mai ridicată de lichid, cartușele dispunând de un rezervor cu o capacitate de 1,2 ml. Printre dezavantaje se numărau diferite probleme cu scurgerile de lichid, cu alimentarea incorectă și o aromă mai slabă decât cea oferită de atomizoarele clasice. Atomizoarele tank câștigă o foarte mare popularitate în rândul utilizatorilor, înlocuind treptat atomizoarele clasice.

2011

E-tigara România

În februarie 2011 se lansează site-ul e-tigara.eu, unul dintre primele site-uri de profil din România, iar în decembrie 2011 se deschide primul magazin fizic E-tigara.eu, primul magazin din acest domeniu în Cluj-Napoca (Calea Turzii 68) și unul dintre primele magazine de profil din țară.

Printre primele modele comercializate se numărau Dse 901, Dse 905, precum și seturi cu baterii și atomizoare eGo și TGO.

În 2011 piața țigărilor electronice cunoate o adevărată revoluție, apărând nenumărate modele de țigări electronice, vaporizatoare și baterii. Joyetech lansează primele variante de atomizoare mini, cu sistem tank, atomizoarele 510-T. Majoritatea producătorilor lansează modele de atomizoare și baterii eGo și eGo-T. Apar primele modele comerciale de MOD-uri, dispozitive la care acumulatorii interni sunt înlocuiți cu acumulatori reîncărcabili, schimbabili. Printre primele modele de moduri populare, se număra și Screwdriver, sau DSE 905, un mod electronic, ce funcționa cu acumulatori reîncărcabili cu o capacitate de 900 mAh, oferind o autonomie foarte ridicată pentru acea vreme. Tot în acest an apar și atomizoarele 901-T și TGO, cu sistem tank, varianta fabricată de Sailebao a atomizoarelor 510-T și eGo-T. Apar, de asemenea, renumitele cartomizoare dual-coil, cu două rezistențe, fabricate de Smoktech și atomizorul eGo-C Joyetech, servisabil, atomizor la care se putea înlocui rezistența internă.

2012

Clearomizoare și Twist

Popularitatea țigărilor electronice este în continuă creștere, înregistrându-se în acest an vânzări de aproximativ 3,5 milioane de unități.

La sfârșitul anului se deschide magazinul E-tigara.eu Bistrița.

Apar numeroase noi modele de dispozitive de vaporizare, baterii și moduri. Printre cele mai populare modele ale anului 2012 amintim de clearomizorul eGo CE4, probabil cel mai popular clearomizor al tuturor timpurilor, comercializat cu succes și în prezent. De asemenea, 2012 este anul lansării bateriei eGo Twist, o baterie ce oferea un sistem simplu de selectare a voltajului dorit, prin rotirea discului inferior. Apar numeroase noi modele de atomizoare, atomizoare servisabile, clearomizoare, cartomizoare, moduri mecanice și moduri electronice, precum și o mulțime de producători de lichide de reîncărcare, în China, Europa și SUA.

2013

Diversitate

În 2013 continuă diversificarea modelelor disponibile. Modurile și atomizoarele servisabile, dripere, sistem genesis sau cu rezervor câștigă o popularitate din ce în ce mai ridicată. Apar numeroase modele exclusiviste, de lux, cu prețuri foarte mari, fabricate în SUA și Europa. Producătorii din China încep clonarea diferitelor modele scumpe fabricate în vest. Clearomizoarele câștigă o tot mai mare popularitate în rândul utilizatorilor ce-și doresc soluții simple, comode și economice. Apar numeroase modele de clearomizoare servisabile, modele ce permit înlocuirea rezistenței. Apar numeroase variante de baterii cu voltaj și/sau wattaj variabil, cu disc, ecran, conexiuni usb. Se diversifică oferta de moduri electronice. Bateriile au capacități din ce în ce mai mari, oferind autonomii mai ridicate. Apar bateriile eGo de 1300 și 1600 mAh clasice sau cu voltaj variabil și clearomizoare cu rezervoare mari, de până la 5 ml.

În martie 2013 se deschide magazinul E-tigara.eu Turda.

2014

Evoluție

Volumul vânzărilor estimate, pe plan global, atinge cifra de 7 miliarde de dolari. Numărul utilizatorilor de țigări electronice crește vertiginos, în întreaga lume. Apar noi modele de dispozitive de vaporizare, baterii, moduri și componente, în fiecare lună. Apar baterii clasice și cu voltaj variabil, tip eGo cu acumulatori de 2200 mAh. Apar Mod-uri electronice cu acumulatori de 4400 mAh, unul dintre cele mai populare modele fiind iStick 50W. Apar clearomizoarele servisabile Aspire, cu rezistențe duale și verticale și clearomizoarele duale Kanger, cu rezistențe inferioare, ce câștigă o popularitate imensă în rândul utilizatorilor. Apare clearomizorul Aspire Nautilus, urmat de Atlantis. Apar clearomizoare hibride, ce permit folosirea bazelor RBA sau a rezistențelor comerciale, după preferințele utilizatorilor, cele mai reprezentative fiind Subtank-urile Kanger sau atomizoarele Delta 2 Joyetech. Apare Joyetech eGo One, o țigară electronică compactă, cu o funcționare ireproșabilă. Vapatul sub-ohm câștigă o tot mai mare popularitate, fiind din ce în ce mai comune atomizatoarele și clearomizoarele ce permit utilizarea rezistențelor ohm și sub-oh, precum și numeroase modele de baterii și moduri ce funcționează cu aceste dispozitive. Apar tot mai multe modele de atomizoare servisabile, RDA și RBA, originale scumpe sau copii economice, fabricate în China.E-tigara.eu deschide două noi magazine în Cluj-Napoca. (București 68 și 21 Decembrie 148).

2015

Revoluția sub-ohm

Anul 2015 este cu siguranță anul dispozitivelor sub-ohm. Electronica din ce în ce mai avansată a dispozitivelor de alimentare permite utilizarea rezistențelor de valori mici (sub-ohm - valori mai mici de 1 ohm), rezistențe ce funcționează la wataje mai ridicate, oferind o producție masivă de aburi și posibilitatea obținerii unei tării adecvate folosind lichide cu concentrație scăzută de nicotină.
Toți marii producători lansează dispozitive de vaporizare ce funcționează cu rezistențe sub-ohm, precum și baterii și moduri cu electronică capabilă să funcționeze cu rezistențe cu valori din ce în ce mai mici.
Cele mai populare moduri electronice ale anului sunt eVic VT și VTC Mini, de la Joyetech, gama iStick de la iSmoka (Eleaf), modurile Kbox de la Kanger, Pegasus de la Aspire și multe, multe altele. În ceea ce privește atomizoarele, se bucură de o popularitate imensă gama Subtank, de la Kanger, atomizoarele eGo One și Tron de la Joyetech, gama iJust și Melo de la Eleaf și numeroase alte modele. Apar primele moduri cu funcția de control al temperaturii, moduri ce permit alegerea temperaturii la care să se încingă rezistența. Apar modele noi săptămânal, gama dispozitivelor disponibile cunoscând o adevărată explozie.
Dispozitivele fabricate în China, de marii producători din domeniu, sunt tot mai complexe, dar totodată, accesibile ca preț. Tot mai mulți utilizatori înlocuiesc clasica țigară electronică cu moduri electronice și atomizoare sub-ohm.

2016

DL sau MTL ?

Dispozitivele disponibile se împart în două mari categorii. DL (Direct-to-lungs), preferat de utilizatorii rezistențelor sub-ohm, se referă la inhalări directe în plămâni, lungi și puternice, cu un flux de aer ridicat, iar MTL (Mouth to lungs), este stilul de vapat clasic, preferat de utilizatorii rezistențelor cu valori mai mari, un stil apropiat cu cel al dispozitivelor mai clasice, cu inhalări ușoare, cu un flux de aer mai scăzut.
Gama de dispozitive este tot mai diversificată, funcția de control a temperaturii devenind standard, la orice mod electronic, cu tot mai multe presetări, pentru diferite tipuri de fire (Ni, Ti, SS, etc.). De asemenea, marea majoritate a noilor moduri oferă posibilitatea setării manuale a coeficientului de temperatură a rezistenței (modul TCR), funcția de actualizare a software-ului, unele oferă funcția de ceas în timp real, logo personalizat sau chiar jocuri. Apar și devin tot mai populare rezistențele cu nucleu ceramic poros, cu elementul de încălzire sinterizat în interiorul ceramicii, fără a se afla în contact direct cu bumbacul organic.
Utilizatorii au tot mai multe opțiuni la dispoziție, modurile moderne putând fi utilizate în modul VW, Temp Control, Bypass, Pre-Heat, iar atomizoarele oferind o gamă largă de rezistențe, în funcție de stilul de vapat preferat, cu valori cuprinse între 0.1 și 2 ohmi. Apar și seturi tip-all-in-one sau seturi cu utilizare simplă și operare cu un buton, ce funcționează cu rezistențe sub-ohm, cele mai apreciate fiind seturile AIO Joyetech, iJust 2 sau iJust S Eleaf, Kanger eVod Pro, etc. Cele mai populare moduri ale anului sunt iStick Pico, Target Vaporesso, eVic Vtwo Mini, Cuboid, eVic AIO, Kanger Topbox, Wismec, etc. În ceea ce privește atomizoarele, se bucură de o popularitate ridicată Cubis și Ultimo de la Joyetech, Melo 3 de la Eleaf, Target Pro Tank, de la Vaporesso, Toptank-urile de la Kanger și multe, multe altele.
În România se aplică, din ianuarie 2016, accize pe lichidele de reîncărcare, iar la sfârșitul anului, se votează, la nivel european, noul TPD (Tobacco Product Directive) ce include o serie de reglementări privind comercializarea și importul țigărilor electronice, printre cele mai importante restricții fiind limitarea lichidelor cu nicotină la o tărie maximă de 18mg și la cantitatea maximă de 10 ml, limitarea capacității atomizoarelor la 2 ml, precum și necesitatea omologării tuturor lichidelor și dispozitivelor utilizate de către Ministerul Sănătații.
Anul 2017 va reprezenta, cu siguranță, un an cu schimbări majore în domeniul țigărilor electronice, dispozitive ce au devenit un adevărat fenomen la nivel global, cu milioane și milioane de utilizatori.

PREZENT
SUS