AȚI UITAT PAROLA/UTILIZATORUL ?

CREAZĂ CONT

Dicționar țigara electronică

Vă punem la dispoziție un mic dicționar explicativ, pentru a vă ajuta să vă familiarizați cu cei mai uzuali termeni din lumea țigărilor electronice.

Termeni uzuali

Țigări analogice sau convenționale. Este termenul prin care utilizatorii de țigări electronice se referă la țigările clasice.

Atomizorul sau atomizatorul este componenta consumabilă a țigării electronice, care conțin un element de încălzire și care vaporizează lichidul pentru țigara electronică, transformându-l în aburi inhalabili. Atomizorul conține o conexiune în partea inferioară, pentru a putea fi conectat la sursa de alimentare și un sistem de alimentare cu lichid.

Bateria este o componentă esențială a țigării electronice, fiind sursa de alimentare a dispozitivului de vaporizare. Există foarte multe modele de baterii pentru țigara electronică, cele mai uzuale fiind bateriile tip eGo. Bateriile pentru țigara electronică pot avea diferite capacități, de obicei cuprinse între 180 mAh și 4400 mAh, iar durata de viață a unei baterii este, în general, de aproximativ 300 cicluri complete de reîncărcare. Bateriile pentru țigara electronică dispun de diferite protecții, cum ar fi protecția la scurt-circuit, supra-încărcare sau descărcare completă. Există modele de baterii cu voltaj linear, variabil, încărcare usb passthrough, ecran LCD sau LED, etc.

Un cartomizor este un model de dispozitiv de vaporizare pentru țigara electronică. Cartomizoarele sunt, practic, atomizoare cu cartuș încorporat, de unde și denumirea acestora. Cartomizoarele sunt dispozitive de vaporizare consumabile, ce conțin în interior un material absorbant, care se îmbibă cu lichid. În interiorul materialului absorbant sunt situate una sau mai multe rezistențe, care se încălzesc atunci când se activează bateria, transformând lichidul în vapori inhalabili. Cartomizoarele reprezintă o soluție ieftină și comodă.

Cartușul este o componentă a atomizorului, reprezentând partea care se alimentează cu lichid. Cartușele pot fi umplute cu vatelină, pentru atomizoarele cu picurare sau tip rezervor, pentru atomizoarele tank. Odată cu popularizarea clearomizoarelor și a atomizoarelor RBA, cartușele nu mai sunt utilizate, acestea fiind o componentă esențială a modelelor mai vechi, de atomizoare clasice.

Clearomizorul este un model foarte popular de dispozitiv de vaporizare, pentru țigara electronică. Există numeroase modele de clearomizoare, de diferite capacități, cu diferite modele de elemente de încălzire (rezistențe). Denumirea vine de la "atomizor transparent - clear atomizer - clearomizer), deoarece primele modele de clearomizoare dispuneau de un rezervor transparent, de obicei cu gradații. În prezent, există o mare varietate de clearomizoare, unele cu corp transparent, altele cu corpuri de diferite culori sau metalice, cu fereastră pentru vizionarea nivelului lichidului. Clearomizoare conțin în partea inferioară o conexiune pentru conectarea la sursa de alimentare, un corp-rezervor, o bază centrală, pe care este conectată rezistența și un muștiuc, detașabil sau încorporat. Există clearomizoare cu o rezistență sau cu două, cu rezistențe superioare sau inferioare, cu rezistențe ohm sau sub-ohm și chiar și clearomizoare hibrid, cu baze RBA.

Cutoff, este un termen în engleză ce se referă la timpul după care bateria țigării electronice se „taie” (se oprește) pentru a evita supraîncălzirea atomizatorului, în timpul inhalării. Este în general cuprins între 5-10 secunde.

Dry Burn, este un termen în engleză ce tradus mot-a-mot înseamnă „ardere uscată” și se referă la operațiunea prin care un dispozitiv de vaporizare fără lichid este alimentat cu curent de la baterie, în scopul eliminării peliculei de zgură ce se formează în timp pe rezistență. Operațiunea nu trebuie să conducă la încălzirea excesivă a rezistenței astfel încât fiecare alimentare cu curent nu trebuie sa depășească 5 secunde. Această metodă este recomandată celor cu experiență în utilizarea țigărilor electronice.

Încărcătorul este dispozitivul utilizat pentru reîncărcarea bateriei țigării electronice. Cele mai uzuale încărcătoare sunt cele USB, care conțin la un capăt al cablului o conexiune usb, iar la celălalt capăt o mufă pentru conectarea bateriei. Este important să se utilizeze un model de încărcător adecvat, în funcție de modelul bateriei.

Kanthal este denumirea comerciala a sârmei rezistive compusă din fier și aluminiu, cu proprietăți îmbunătățite față de nichelină având o rezistență crescută în timp. Diametre uzuale: 0,15mm, 0,18mm, 0,20mm si 0,25mm.

Lichidul de reîncărcare este consumabilul de bază al țigării electronice. Lichidul pentru țigara electronică este compus dintr-o bază, la care sunt adăugate arome alimentare și, opțional, nicotină. Baza lichidului este un amestec de apă și diferite concentrații de glicerină vegetală (VG), propilen-glicol (PG) sau un amestec al celor două VG-PG. Cele mai uzuale baze sunt un amestec de VG-PG, în diferite concentrații, dar există și baze 100% VG sau 100% PG. În ceea ce privește aromele, există o foarte mare diversitate, cele mai folosite fiind aromele de tutun, fructe, băuturi, cafea, dulciuri sau mentă. Lichidele pot conține, opțional, nicotină, nicotina fiind și factorul principal care determină tăria resimțită, atunci când se inhalează vaporii rezultați din atomizarea lichidului. Cele mai uzuale concentrații de nicotină sunt 24mg/ml, 18mg/m, 12mg/ml și 6mg/ml, existând însă și lichide cu concetrații de 36mg, 11mg, 9mg, etc. Cu cât concentrația de nicotină este mai mare, cu atât tăria resimțită este mai ridicată.

MOD, se referă la modificările sau îmbunătățirile aduse țigării electronice, sau țigări electronice complete, fabricate după specificații proprii. Mod-urile au apărut inițial în urma invențiilor și inovațiilor aduse de utilizatori entuziaști, dar, există și numeroase MOD-uri comerciale, atât copii economice cât și serii limitate, la prețuri exorbitante.
MOD-urile pot fi mecanice sau electronice, pot dispune de diferite funcții și capacități, de diferite dimensiuni și forme. În general MOD-urile funcționează cu baterii reîncărcabile, de diferite capacități și dispun de conexiune 510 sau de conexiuni proprii, speciale. MOD-urile se pot referi la dispozitive cu voltaj/wattaj variabil, sau la diferite tipuri de vaporizatoare complet sau parțial servisabile, cu diferite setări și funcții ce pot fi reglate după dorința utilizatorului.

Passthrough, sau usb-pass, este o funcție a anumitor baterii, care permite utilizarea acestora în timpul reîncărcării. Bateriile cu funcție usb-pass dispun de o conexiune usb, de obicei în partea inferioară, care permite reîncărcarea bateriei, prin utilizarea unui cablu, fără a fi necesară demontarea dispozitivului de vaporizare, de pe baterie. Astfel, țigara electronică se poate utiliza în mod normal, în timpul reîncărcării bateriei. Funcția usb-pass este foarte utilă celor care-și petrec mult timp aproape de o sursă de alimentare.

PG, bază PG, Propilen glicolul farmaceutic sau alimentar (E1520) este obținut din semințe de in, soia, rapiță, etc. în procesul de fabricare al uleiului. Este folosit pentru prepararea și diluarea aromelor alimentare. Bazele PG pentru lichidul țigărilor electronice sunt foarte utilizate, printre proprietățile acestora numărându-se o tărie mai ridicată decât în cazul bazelor VG, o redare mai fidelă a aromelor și depunerea a mai puține reziduuri pe rezistențele vaporizatoarelor.

Rezistența, este sârma din kanthal sau nichelină, prezentă în dispozitivele de vaporizare, care se încălzește atunci când este activată bateria, ducând la evaporarea lichidului utilizat și la producerea vaporilor inhalabili. În mod normal, atunci când un utilizator al țigării electronice se referă la schimbarea rezistenței, se referă la întregul corp al acesteia, incluzând partea metalică, filet, fitile de alimentare, nu doar sârmulița propriu-zisă. Rezistența se măsoară în Ohmi. Rezistențele pentru țigara electronică pot fi simple sau duale, și în funcție de valoarea ohmilor, pot fi normale, low-resistance, high-resistance sau sub-ohm.

Sub-ohm, termen ce se referă la utilizarea unui dispozitiv de vaporizare cu o rezistență cu valoarea mai mică de 1 Ohm. Printre avantajele vapatului sub-ohm se numără obținerea unui abur mai aromat și mai cald, o producție de aburi mult mai ridicată decât in cazul dispozitivelor de vaporizare normale și o tărie mai ridicată, folosind lichide cu tărie scăzută Dezavantajele cele mai importante sunt consumul mai ridicat de energie și de lichid.

Throat Hit, este un termen în engleză, ce s-ar traduce mot-a-mot "lovitură în gât" și se referă la tăria resimțită atunci când se utilizează țigara electronică. Principalii factori care influențează TH-ul sunt cantitatea de nicotină conținută în lichid, baza lichidului, dispozitivul de vaporizare folosit și voltajul/wattajul bateriei.

A vapa, eu vapez, ei vapează, reprezintă acțiunea de utilizare a țigării electronice, inhalarea vaporilor rezultați din vaporizarea lichidului țigării electronice.

Vaporizator, vaporizatori, utilizatori ai țigării electronice, persoane care vapează, inhalând vaporii produși de țigara electronică.

Vaporizator, vaporizatoare, denumire generică ce desemnează diferitele modele de dispozitive folosite pentru a transforma lichidul țigării electronice în vapori inhalabili. Cele mai utilizate modele de vaporizatoare sunt atomizoarele, cartomizoarele și clearomizoarele.

VG, glicerina vegetală farmaceutica sau alimentară (E422) este obținută în procesul de fabricare al uleiului, din semințe de in, floarea soarelui, rapiță, etc. Baza pentru lichide cu glicerină vegetală este foarte răspândită, lichidele fabricate cu VG primind denumirea de lichide vegetale. Bazele VG duc la producerea unui volum mai mare de aburi, tăria este ceva mai scăzută comparativ cu bazele PG, aromele sunt mai estompate, iar gustul este mai dulceag.

Voltaj și wattaj variabilVV, este prescurtarea termenului voltaj variabil, funcție oferită de anumite baterii și mod-uri. Bateriile VV oferă posibilitatea alegerii voltajului dorit, voltaj care este menținut până la descărcarea completă a bateriei. Bateriile VV sunt indicate atunci când se folosesc clearomizoare cu dublă rezistență sau rezistențe cu valori mari, ce necesită o tensiune mai ridicată.

VW, sau wattaj variabil. Anumite mod-uri și baterii, oferă, complementar funcției de selectare a voltajului și cea de alegere a wattajului. Alegând wattaj-ul dorit, bateria îl menține, atunci când se schimbă dispozitivul de vaporizare voltajul este reglat automat pentru a se menține același wattaj.

Importatori direcți, cu experiență

Suntem importatori direcți, una dintre primele firme din România, ce activează în acest domeniu. Oferim prețuri corecte și produse originale.Vă ajutăm în alegerea modelului potrivit, cu siguranța unei garanții reale.

Produse originale, prețuri corecte

Datorită popularității de care se bucură în întreaga lume țigările electronice , au apărut pe piață o sumedenie de imitații, aceste produse neridicându-se însă la standardele de calitate și siguranță ale modelelor originale.

Vezi produsele

Țigara electronică funcționează! E mai ușor decât crezi.
SUS